Wiele pojazdów jest przystosowanych do przewożenia produktów w warunkach chłodniczych, jednak warto podkreślić, że ich liczba wciąż rośnie z uwagi na zapotrzebowanie na tego rodzaju transport.Taki transport jest dość specyficzny i wymagający, znacznie różniący się od tego typowego, standardowego przewożenia towarów. Transport chłodniczy trudniej również zorganizować, wymaga on nie lada umiejętności logistycznych.

transport chłodniczy

Istnieje wiele rodzajów produktów, które muszą być przechowywane oraz transportowane w odpowiednio niskiej, optymalnej dla siebie temperaturze. Warunki chłodnicze muszą być zapewnione już od momentu wyprodukowania danego towaru, aż do czasu, w którym trafi on do odbiorcy. Transport chłodniczy odgrywa niebagatelną rolę w transportowaniu żywności, w szczególności produktów świeżych, takich jak mięso i drób, wędliny, ryby i owoce morza, świeże warzywa i owoce czy mleko, nabiał oraz jaja jak i mrożonek.Innym przykładem produktów, które wymagają przewożenia w chłodni są leki oraz inne produkty farmaceutyczne jak i świeże kwiaty, u których nie pojawią się dodatkowe kwiaty bądź pędy, jeżeli zapewnimy im należytą temperaturę podczas transportu. Maksymalne temperatury, w których mogą być przewożone różnego typu produkty są określone przepisami prawa, a dokładniej w międzynarodowej umowie, która została podpisana oraz ratyfikowana przez nasz kraj. Jako przykład można wskazać, iż zgodnie z jej zapisami, drób można przewozić w temperaturze nieprzekraczającej 4 stopni Celsjusza, z kolei nabiał w temperaturze do 6 stopni Celsjusza. Przewóz towarów w odpowiednio niskiej oraz co istotne niezmiennej temperaturze to gwarancja produktów niezmienionych jakościowo, które będą nadawały się do spożycia przez konsumentów bez narażenia ich na problemy zdrowotne wynikające ze spożycia nieświeżego mięsa czy nabiału.