Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną. Swoją długowieczność (owoce wydaje przez 30 lat) zawdzięcza odporności na wszelkie grzyby i bakterie. Aby jagoda kamczacka sadzonki jej w szczególności, zachowywały swoją naturalną żywotność i odporność trzeba ją produkować wegetatywnie, czyli z kawałków pędów rośliny matecznej. Tak wyhodowana jagoda jest zdecydowanie bardziej odporna, ponieważ nie zawiera substancji sztucznych, które poprzez hormony w nich zawarte przyspieszają rozwój ale zmniejszają odporność. Uprawa i rozwój jest bardzo łatwa, dzięki temu, że krzewy nie potrzebują stałej opieki.

	jagoda kamczacka sadzonki

Owoce jagody kamczackiej, są wykorzystywane do produkcji soków, napojów, dżemów, suszu czy nawet farmaceutyków. Mają takie właściwości jak między innymi: obniżenie ciśnienia tętniczego, chronią przed cukrzycą, zmniejszają ryzyko anemii, spowalniają rozwój jaskry i pomagają w chorobach układu pokarmowego. W medycynie ludowej owoce wykorzystuje się już od wieków. Takie państwa jak: Rosja, Chiny czy Japonia kładą nacisk na ziołolecznictwo. W Polsce niestety jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia. Jagody kamczackie są źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki (25,6-40,0 mg/100 g), pomarańczy (54,0 mg/100 g świeżej masy) czy owocach kiwi (29,0-80,0 mg/100 g świeżej masy), uznanych za bogate źródła witaminy C. Ale nie tylko w medycynie stosuje się tą roślinę. Swoje bogate zastosowanie ma również w kuchni. Wytwarza się z nich soki, przetwory, susz ale również można je jeść na surowo. Od niedawna cukiernicy używają jagody kamczackiej do dekoracji swoich wypieków. Najbardziej znanymi odmianami jagody kamczackiej są:
Vostorog, jugana, docz’velikana, honeybee, aurora, indigo gem, zojka, wojtek, kasia, karina, duet, atut. Roślinę tą hoduje się również w Kanadzie, USA, Rosji, Polsce, Chinach i Japonii. Sadzonki jagody kamczackiej są ogólnodostępne.