Lonicera caerulea, czyli jagoda kamczacka to spektakularnie odporny na niskie temperatury (zarówno do -45 °C) a dodatkowo susze. Krzak, hodowany z uwagi na na swoje plony. Wywodzi się z północno-wschodniej Azji (Chiny, Syberia). W Polsce znana również jako wiciokrzew kamczacki. Uprawa tego rodzaju długowiecznej rośliny, która da radę rodzić także do 35 roku życia, jest raczej niewymyślna. Miłują stanowisko słoneczne, glebę o lekko kwasowym pH. Trzeba użyźniać ją co dwa lata, a pędy przycinać raz na pięć.

Jagoda kamczacka sadzonki

Sadzonki krzewu sięgają wysokości do 2 metrów. Białożółte kwiaty kwitną od kwietnia. Owoce jagody kamczackiej posiadają średnicę około 2 – 3 cm, purpurową barwę a także powleczone są nalotem. Posiadają słodko-kwaśny smak, są soczyste z wyjątkową cierpkością. Rodzenie zaczyna się dość przedwcześnie, ponieważ już od połowy maja. Plony są niezmiernie pełnowartościowe, zasobne w witaminy i składniki odżywcze plus posiadają cechy antyseptyczne, antyoksydacyjne i wspomagają oczyścić organizm z toksykantów. Przydają się do sporządzania soków, konfitur, dżemów, ale dodatkowo do przygotowania deserów, racuchów, ciast bądź ozdoby sorbetów, ponieważ świetnie smakują surowe. Wolno je suszyć jak również zamrażać.

Inne cechy to obniżanie ciśnienia plus wzmacnianie naczyń krwionośnych. Ożywiają zarówno przemianę materii. Napar z jagód jest efektywną strategią w walce z przeziębieniem a także infekcjami gardła; przydają się jeszcze do przyrządzenia likierów czy wina. Nie mniej korzystne są liście a także kwiatostany loniceri caerulei, wywar z nich wolno wykorzystywać jako płukankę dezynfekującą.
Jagoda kamczacka sadzonki to przykładna pozycja na liście zakupów każdego sadownika, któremu na sercu leży troska o zdrowie własne a także jego rodziny. Uprawianie jagody kamczackiej w Polsce zyskuje na popularności z uwagi na niskie potrzeby rośliny, jej własności zdrowotne a także wczesne owocowanie.